February 2

Vegan Tapenade -healthy and delicious

Homemade tapenade


Homemade is best!

Tapenade is usually sold in tiny overpriced jars high on image and low on quality. However, it is economical and very easy to make. One advantage of homemade tapenade is you can experiment with different ingredients and flavourings. Homemade tapenade has more texture and flavour than the shop-bought stuff.

No anchovies

Most traditional recipes for tapenade include anchovies, but since we are vegetarian at La Source, we have found other ways to make a rich and tasty tapenade. We serve this dish on toast as an aperitif but also use it as a sauce for pasta, or steamed vegetables.

A tonic for the Water element

From the point of view of Five Element nutrition, the salty taste and dark colour of tapenade nourishes the Water element which includes the kidneys, bladder, genitals, bones, ears and the hormonal system, particularly the adrenals. From a western nutritional perspective, all the ingredients of tapenade are powerful antioxidants with particular benefits for heart health, osteoporosis and cancer prevention.


La nutrition des cinq éléments est une ancienne approche d'une alimentation saine, éco-responsible et spiritualle qui trouve son origine dans la tradition taoïste de la Chine. Pour créer des repas délicieux, colorés et nutritifs, le «qi», ou énergies des cinq éléments fondamentaux de la nature, métal, eau, bois, feu et terre, sont combinés et équilibrés en fonction de la saison, du climat, de l'heure de la journée et constitution de chaque individu. À La Source, nous réunissons la nutrition des cinq elements et les cuisines traditionnelles de la Méditerranée pour créer notre propre approche unique.

The Recipe

1 jar black olives, 1 tablespoon salted capers, rinsed, I clove of garlic, crushed, ¼ preserved lemon finely chopped, 2 tablespoons toasted flaked almonds, A good pinch of herbs of Provence, A few tablespoons of olive oil, Blend all the ingredients together in a food processor until smooth, adding more olive oil if needed. Serve on little squares of toast as an aperitif or mix with pasta or lightly steamed seasonal vegetables as a light lunch or dinner.

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Auteur

Nick Hudis

Nick Hudis et sa compagne Kalyani Ma Mukti (Sandrine Periquet) sont les gardiens et enseignants spirituels résidents à La Source en Ardèche, lieu de retraites et de séjours de bien-être. Vous pouvez en savoir plus sur eux et leur travail ici.


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